måndag 27 oktober 2008

Vem ska stanna, vem ska gå?

När de flesta världsstjärnorna var och sprang öppna ungerska mästerskapen som en förberedelse för nästa års VM gjorde de finländska lagen processen kort med de svenska i Smålandskavlens herrklass i helgen.
Det finns visserligen många utländska landslagsorienterare även i finska klubbar, men de klarade sig bra med sina inhemska löpare nere i mörkaste Småland. Vaajakosken Tere, som är kemiskt ren från utlänningar och vars främste finne, Pasi Ikonen, valde Hestra framför Ungern (!) lyckades naturligtvis bäst och vann.

Nåja, nu är Smålandskavlen genomförd och därmed är säsongen slut. Nu är det dags att vända Internetblicken mot klubbytesrapporteringen - så att man kan spela på rätt klubb när det är dags för tiomila i vår.
Det är nu i november och december värvningsverksamheten är som intensivast.
För ganska precis ett år sedan kunde man läsa på Alternativet att schweiziske landslagsmannen Daniel Hubmann skulle lämna Turun Suunnistajat och gå till Kristiansand i Norge och att hans landslagskompis Baptiste Rollier också skulle byta till Kristiansand - från Vehkalahden Veikot.
Hubmann blev årets bäste manlige orienterare och Baptiste Rollier var inte så långt efter. De började säsongen strålande genom att med sitt Kristiansand snuva Halden på Tiomilasegern.

Så nu ska vi se hur det rörs om i värvningsgrytan inför nästa säsong. Blir den tredje bästa schweizaren, Mattias Merz, kvar i finska Rajamäen Rykmentti när hans landsmän har lämnat landet? Hur länge ska världens numera näst bäste manlige orienterare, Thierry Gueorgiou, springa i världens snyggaste klubbdräkt, Kalevan Rastis? Är det dags för IFK Mora att ta ett kliv till. Bäste tjecken Michal Smola har blivit dalmas. Nåt mer på gång?

Vem ska stanna, vem ska gå?

Inga kommentarer: