söndag 30 november 2008

Tjugo års kartskillnad

Från kartor

Jag la av med orientering på 20 000-delstiden i mitten av 70-talet, gjorde en halvsäsongscomeback på 15 000-delstiden 1982, och började om igen som gubbe på 10 000-delstiden för fem år sedan. Det var alltså ungefär 20 år mellan comebackerna, lika många år som skiljer mellan de två kartproverna här intill. De beskriver exakt samma område, berget söder om Ramshyttan, mellan vägen och Kilsbergsspåret. Området är en dryg kilometer långt. Kartan från 1982 är ritad av Weine Fredriksson, Lasse Hellstrand och Jörgen Berglund. Jag vet inte vem av dem som ritade just den här biten. Kartan från 2003 är ritad av Rolf Pettersson.
Kartorna beskriver ganska väl vad som hände mellan mina comebacker: hjälpkurvornas era hade kommit och kartritaren hade börjat beskriva olika löpbarheter - i form av olika gröna nyanser och streck och med småprickar som betydde att folk med känsliga vrister borde ta en omväg. Dessutom hade det tillkommit massor med kontrollpunkter i form av stenar, branter och sänkor.
Klicka upp kartan i större storlek och studera. Området runt min 13:e kontroll vid Milronden 2003 visar upp hela spektrat av förändringar, utom möjligen det där med fler sänkor som kontrollpunkter. Jag tror att Weine m fl har med lika många sänkor som Roffe Pettersson.
Men på sina håll var det faktiskt fler detaljer med 1982 än 2003. Kolla på området nordväst om första kontrollen på H21A-banan vid KFUM:s tävling 1982. Där finns det både stenar och ett par branert (varav den ena flyter för sig själv på grund av avsaknaden av hjälpkurva) som Roffe Pettersson valde att inte ha med 20 år senare.

Inga kommentarer: