tisdag 13 januari 2009

Vansinnig orientering lockar

Tidigt i vintras - i november var det väl - var jag på grundtränarutbildning i Ånnaboda. Kursen dokumenterades väl av kursledarna. Et par veckor efter kursen kom en fullmatad CD med alla genomgångar och övningar. CD:n har blivit liggande - tills igår kväll, då jag plöjde igenom innehållet.
Det finns massor av nyttiga övningar till kommande träningar - både för barn och vuxna. Orienteringstränare har genom tiderna kommit på massor av fantasifulla övningar. Här finns olika typer av kartminnes- vägvals-, kompass- och kontrolldefinitionsövningar. Och här finns roliga träningar såsom Klädnypsjakt, Räv-OL, Poker-OL, Bingo-OL, Golf-OL, Bäver-OL, Slump-OL.
Och det här måste vi bara köra med ungdomarna (vuxna får vara med) någon gång i vår: Vansinnes-OL. Det är en intervallorientering i riktigt hög fart. Exemplet kommer från Linköping.

Så här går det til:
Man har grupper med tre löpare i varje grupp.
Löpare 1 startar vid startpunkten.
Löpare 2 befinner sg vid kontroll 1
Löpare 3 befinner sig vid kontroll 2.
Löpare 1 springer så fort den kan till kontroll 1, där löpare växlar till löpare 2, som springer så fort den kan till kontroll 2 och växlar till löpare 3. Löpare 1 går/joggar under tiden till kontroll 3 där den väntar in löpare 3. När löpare 3 anländer rusar löpare 1 iväg till kontroll 4.

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: