torsdag 11 december 2008

Lyckat - men ändå inte

Gårdagens deltävling av Löpex Vinterserie, som vår klubb arrangerade med utgångspunkt från Ljungstugan, blev ett klart godkänt träningsarrangemang. Några stycken knorrade i duschen efteråt över att det blev asfaltslöpning genom Brickebacken och Brickeberg på slutet. Men i övrigt verkade folk nöjda. 72 löpare deltog - och fullföljde.
Men tyvärr blir det färre och färre som springer Vinterserien. Årets två första nattdeltävlingar har lockat 88 (KFUM förra veckan) och 72 (vi i går) orienterare. Till de två klubbarnas arrangemang i börjar av förra vintern kom det 98 respektive 86 löpare.
Och om man studerar statistiken över hur många som deltagit i Almbys decemberdeltävling de senaste sex säsongerna så ser det minskande intresset ut så här: 124, 101, 104, 102, 86, 72.
Nån som har en förklaring?
Många klubbar har egna träningar tisdagar och torsdagar. Vinterserienätterna går på onsdagar. Det är väl inte så många som vill eller har tid att träna tisdag, onsdag, torsdag. Då kanske man prioriterar klubbträningarna och väljer bort vinterserien på onsdagar.
En annan möjlig förklaring är att det helt enkelt blivit färre orienterare.
Eller är det inte roligt att springa i skogen på vintern? Då kanske löpning på cykelbanor lockar mera, eller alternativ träning i form av spinning och gympa.
Det kanske har blivit vanligare med förkylningar på senare år?
Vad vet jag?
Om exakt en månad är det Vinterserie igen. Garphyttan arrangerar i Ånnaboda den 11 januari. Jag hoppas att det är en halv meter snö då - minst! Det är kul och stärkande med snöpulsning.

Inga kommentarer: